info-turkije.nl


Reisinformatie Turkije

Main Page Content:

Ad Google

Turkije Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Regio Bodrum en Marmaris


Afrodisias

De oorsprong van de stad Afrodisias kan worden teruggevoerd tot 3.000 vóór Christus. Het is als prehistorische nederzetting opgericht nabij een marmergroeve. Met de komst van de Grieken in de Hellenistische periode kreeg de stad de naam Afrodias. Het is vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Tijdens de Romeinse periode kwam de stad tot bloei vanwege de marmerindustrie. Vele beeldhouwwerken, gemaakt in deze periode, die rond de Middellandse Zee zijn gevonden, blijken afkomstig te zijn van deze marmergroeve en beeldhouwers uit Afrodisias. Uit deze tijd stammen ook de vele opvallende gebouwen in Afrodisias, waaronder de Tempel van Aphrodite, een gigantische stadion, de agora, het bouleuterion, het odeion, palaestra en de thermen van Hadrianus. In de 6e eeuw werd de stad hernoemd tot Stauropolis ("stad van het kruis"), de Rooms-katholieke bisschopszetel en hoofdstad van de provincie Caria.
De Romeinse ruïnes van Afrodisias zijn te bezichtigen, alsmede een museum met gevonden beeldhouwwerken op deze archeologische site.

Dalyan

De van oorsprong vissersdorp Dalyan is populair bij de toeristen vanwege de modderbaden, de oude Grieks-Romeinse stad Kaunos en de koningtombe van Koning Kaunos.
De grootste trekpleister van Dalyan is het Iztuzu Strand (Turtle Beach), één van de belangrijkste nestplaatsen voor de bedreigde onechte karetschildpad (Caretta caretta) in het Middellandse Zeegebied. Het strand en het achterland zijn tot beschermd natuurgebied verklaard, en staat bekend als het Köycegiz-Dalyan natuurgebied.
De thermale bronnen en modderbaden langs de breukzone aan het meer van Köycegiz trekken ook veel belangstelling van de toeristen. Verder ligt bij Dalyan de ruïnes van de oude Karische stad Kaunos. De stad bevat resten uit verschillende tijdvakken en verschillende culturen, waaronder Helleens, Romeins en Byzantijns.
Rondom Dalyan zijn nis- en rotsgraven uit de Lycische periode te vinden. De bekendste is de graftombe van Koning Kaunos.
Er worden regelmatig boottochten ondernomen naar het Schildpaddenstrand, om vervolgens door het natuurgebied te eindigen bij de modderbaden.


Dalyan Turkije
De rotsgraven bij DalyanEphesus (Efeze)

De stad Ephesus is ongeveer 1100 vóór Christus opgericht door Ionische Griekse kolonisten. Zij bouwden de Tempel van de Artemis, die verschillende keren is verwoest en weer herbouwd. Deze tempel is gewijd aan de Griekse vruchtbaarheidsgodin Artemis van Efeze en wordt gezien als één van de zeven wereldwonderen.
Efeze was vanaf 550 vóór Christus wisselend bezit van Grieken, Perziërs, Ptolemaeën, Seleukiden en Attaliden.
Na 130 vóór Christus kwam de stad in handen van de Romeinen. Tijdens de Romeinse Rijk beleefde de stad opnieuw een bloeiperiode. Uit deze tijd stammen de Romeinse baden, diverse tempels (o.a. Tempel van Hadrianus, Tempel van Domitianus), Poort van Augustus, de Bibliotheek van Celsus, het overdekte theater Odeon en de grote theater met plaats voor 24.000 toeschouwers.
In de 5e en 6e eeuw werd Ephesus een belangrijke stad in de Byzanthijnse Rijk. Tijdens de regeerperiode van keizer Justinianus werd in de 6e eeuw de basiliek van Sint Johannes gebouwd. Verondersteld wordt dat hier het graf is van de apostel Johannes.
De stad werd in 614 gedeeltelijk verwoest door een aardbeving. In de periode hierna verzandde de haven en kwam de stad Efeze verder in het binnenland te liggen. Steeds meer inwoners vertrokken uit de stad.
Na de inname van de Turken in 1420 raakte Efeze verder in verval en werd de stad uiteindelijk in de 15e eeuw verlaten.
Tegenwoordig is Ephesus een belangrijke toeristenbestemming, omdat je er een goede indruk krijgt hoe een stad in de bloeitijd van het Romeinse Rijk eruitzag. Er zijn namelijk nog vele bouwwerken van de oude stad over.
De stad Ephesus wordt ook vermeld in de Koran. Men denkt dat de Evangelie volgens Apostel Johannes hier is geschreven. De Evangelie volgens Johannes is één van de vier evangeliën in het Nieuwe Testament van de christelijke Bijbel.

Kaunos

De ruïnes van Kaunos liggen enkele kilometers ten westen van Dalyan. De stad werd opgericht in de 10e eeuw vóór Christus. Kaunos was een belangrijke zeehaven en handelsstad, maar door de verzanding van de Golf van Dalyan vanaf 200 vóór Christus ligt het nu 8 kilometer van de kust verwijderd. Na de inname van door de Turken in de 15e eeuw na Christus werd Kaunos geheel verlaten.
De oude Romeinse stad ligt in het beschermde Natuurgebied Köycegiz-Dalyan. Het heeft een aantal belangrijke archeologische bezienswaardigheden, waaronder de Akropolis (Persikon) omgeven met Byzantijnse vestingsmuren, het amfitheater, de palaestra, Romeins badhuis, de agora, de stoa, het Nympheon en diverse tempels uit de Hellenistische en Romeinse tijd.
Buiten de officiële archeologische site van Kaunos bevinden zich de zes beroemde rotsgraven aan de rivier Dalyan. De graven zijn uitgehouwen in de rotsen, in de vorm van Hellenische tempels. Ze stammen uit de periode van 4e tot 2e eeuw vóór Christus.

Pammukkale

Pammukkale is een natuurwonder van witte kalksteenterrassen. Uit de waterbron komt water met een temperatuur van 35 graden Celcius. Bij het afkoelen van dit water worden kalkachtige bestanddelen afgezet, die de witte terrassen hebben gevormd. Dit verklaart dan ook de naam Pamukkale, wat betekent "kasteel van katoen".
Bij de thermale bronnen van Pamukkale is de Romeinse stad Hiërapolis opgericht. Deze diende als Romeinse toeristenplaats voor ontspanning en vermaak. In de Romeinse tijd was Hiërapolis ook bekend als het Laodicea, dat wordt vermeld in de Bijbel als één van de zeven gemeenten in Klein-Azië.
Pammukkale en Hiërapolis liggen ten noorden van Denizli en kunnen in één excursie worden bezocht.


Pamukkale Turkije
De kalksteenterrassen PamukkaleRegio Antalya en Alanya

in de regio van Antalya en Alanya zijn diverse archeologische sites te bezichtigen.

Demre en Myra

Het dorp Demre en de Byzantijnse Basiliek en kerk van Nicolaas van Myra, met de tombe van Sint Nikolaas. Demre is de voormalige Romeinse stad Myra. Er zijn twee Lycische dodensteden (rotsgraven) uitgehakt in de verticale zijde van de kliffen in Myra. Deze staan bekend als de rivier-dodenstad en de oceaan-dodenstad. De graven zijn veelal uitgehakt in de vorm van het vooraanzicht van een tempel met pilaren.

Aspendos

In de Grieks-Romeinse stad Aspendos is een amfitheater, agora, basilica, nymphaeum en een 15 kilometer lange aqueduct te zien. Het amfitheater van Aspendos is het best bewaarde Romeinse theater uit de oudheid, gebouwd in het jaar 155, en heeft plaats voor meer dan 15.000 toeschouwers. Aspendos ligt 4 kilometer van de plaats Serik, tussen Antalya en Side.

Olympos

De oude stad van Olympos (of Olimpos) ligt ongeveer 40 km ten zuiden van Kemer in de baai van Cirali / Olympos.

Perge

Het oude Griekse stad Perge ligt 15 kilometer ten oosten van Antalya, bij het dorp Aksu. Het is een van de best bewaarde steden uit het oude Pamfylië, een gebied in zuidelijk Klein-Azië tussen Lycië and Cilicië. Er zijn vele historische gebouwen en ruïnes te bezichtigen, waaronder tempels, stadium, theater, agora, badhuis en stadspoort.

Termessos

Termessos ligt 30 kilometer ten noordoosten van Antalya. Het is een antieke stad op iets meer dan 1.000 meter hoogte op de berg Solymus.

Side

Side is een oude stad uit de klassieke oudheid. Het is een openluchtmuseum met een amfitheater, aquaduct, agora, basilica, nymphaeum.

Sagalassos

De archelogische site Sagalassos ligt 110 kilometer ten noorden van Antalya in Turkije, bij het dorp Isparta aan de voet van het Aglasungebergte. Deze site wordt nog druk bezocht en onderzocht door archeologen. Het is een oude Romeinse stat die in de eerste drie eeuwen van de Romeinse keizertijd enorm floreerde en het regionale centrum van de Romeinse provincie Asia.

Antalya en Kaleiçi

Het historische centrum van de Antalya.

Alanya

Het kasteel (Kalesi) van Alanya, scheepswerf en Kizil Kule (de Rode Toren).

Links
GoogleSearch
Main site navigation end
-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in TurkijeHet weer in Turkije

Het weer in Turkije weersvoorspelling

- -

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie

Advertentie